Carunan toiminta on karua

Sähkömarkkinat ovat puhuttaneet viimeisimmän parin vuoden aikana varmaankin enemmän kuin koskaan. Mediassa esillä ovat olleet erityisesti sähkön siirtomaksujen äkilliset hinnankorotukset, ja eniten otsikoissa on ollut Suomen suurin siirtoverkkoyhtiö Caruna.

Valtionyhtiö Fortum myi Carunan parisen vuotta sitten ulkomaalaisille pääomasijoittajille. Sen jälkeen kyyti on ollut kylmää ja hintojen korotukset karua katseltavaa. Suomen valtio on omalla toiminnallaan onnistunut muodostamaan ulkomaalaisille pääomasijoittajille luonnollisen monopoliaseman, jossa jatkuva siirtohintojen korottaminen tuottaa sijoittajille suuria voittoja.

Eniten siirtohintojen korotuksista on hyötynyt australialainen sijoitusyhtiö First State Investments, joka on Carunan pääomistaja 40 prosentin osuudellaan. Yhtiön strategiaan kuuluu sijoitusten kohdistaminen julkiseen infrastruktuuriin, jossa monopoliaseman ansiosta hintoja voidaan hilata koko ajan ylöspäin.

Liiketoimintamalli tuottaa varmaa voittoa, koska markkinoilla ei ole kilpailua. Olemassa olevalle
sähköverkolle ei ole nimittäin taloudellisesti kannattavaa rakentaa kilpailevaa verkkoa.

Carunan toiminta on aiheuttanut suurta keskustelua kuluttajien keskuudessa, ja sähkön ostamisen nykytilanteeseen ei olla ollenkaan tyytyväisiä. Myös Suomen päättäjiä on arvosteltu ankarasti valinnoistaan. Päättäjät nimittäin vakuuttelivat, että sähkönsiirron hintoihin ei ole odotettavissa korotuspaineita.

Hämmennystä aiheuttaa erityisesti se, miksi sähköverkkomme alun perin edes myytiin ulkomaille. Eivätkö päättäjät viisastuneet ollenkaan vuosien takaisen Digitan myymisen jälkeen? Lopputulos oli nimittäin silloinkin sama – jakeluhintojen äkillinen nousu.

Sähkön siirtohinnat ovat nousseet Carunan verkossa viimeisen kahden vuoden aikana 30 prosenttia – eniten koko maassa. Näin suurille hinnankorotuksille ei ole myöskään mitään järkeviä perusteita, sillä yhtiön tekemät investoinnit siirtoverkkojen kehittämiseen eivät ole olleet vielä kovinkaan suuria.

Carunan liikevaihto ja samalla sen liikevoitto kasvoivat viime vuonna noin 95 miljoonalla eurolla kulujen pysyessä samana. Tämä kuvastaa hyvin hinnankorotusten suuruutta.

Koska näiltä siirtohintojen korotuksilta ei taida pystyä välttymään, olemme ennakoineet ne eKaistan hinnoittelussa – kaikkien siirtoyhtiöiden osalta. Mahdolliset korotukset on meillä leivottu mukaan eKaistan pakettihintoihin. eKaista tarkoittaa siis jatkossakin yhtä hintaa, yhtä laskua ja nollaa yllätystä.

Tervetuloa mukaan sähkömarkkinoiden vallankumoukseen! Sille on tilausta.

eKaista-tiimi