Ihmiset eKaistan takana: Mika Hurskainen

Terve!

Olen Hurskaisen Mika, 43-vuotias Kiteeltä lähtöisin oleva SMA Group Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Asumme perheeni kanssa Joensuun kupeessa Kontiolahdella. Kiteen ja Kontiolahden lisäksi olen ehtinyt asustamaan Joensuussa, Imatralla, Kuopiossa ja Espoossa.

Koulutukseltani olen sähköasentaja ja sähkötekniikan insinööri automaatiotekniikassa. Työelämän pyörteisiin siirryin vuonna 1998 Soneralla – siis jos kotitilan hommia ei lasketa. Se olikin mielenkiintoista aikaa, mobiilibusineksessa alkoi juuri valtava buumi ja minäkin hyppäsin hommiin kesken viimeisen opiskeluvuoden. Saappaat olivat isot päivästä yksi, sillä ensi töikseni vastasin tietoliikennetoimituksista muun muassa sellaisiin yrityksiin kuin Outokumpu ja Huhtamäki.

Veri veti kuitenkin pääkaupunkiseudulta takaisin itään, ja vuoden kuluttua siirryin vastaamaan Savo-Karjalan alueen televerkon viankorjauksista ja muutoksenhallinnasta. Vuodet asiakasrajapinnassa vikoja ja muutoksia selvitellen olivat mielenkiintoisia ja palkitsevia. Yhteensä Soneralla vierähti kahdeksan vuotta, joista neljä viimeistä vedin raportoinnin ja analysoinnin tiimiä.

Vuonna 2006 Soneralla oli kaikenlaisia myllerryksiä, ja ehdotin esimiehelleni, että ulkoistaisin itseni yrittäjäksi. Mukaan työntekijöiksi lähti kaksi työkaveria Soneralta, ja Olapcon Oy oli syntynyt. Pari ensimmäistä vuotta teimme töitä lähinnä Soneralle, ja sitten päätimme lähteä kasvattamaan toimintaa. Olapcon ehtikin kasvaa parinkymmenen hengen yritykseksi, kunnes myin perustamani yrityksen koko osakekannanArcusys Oy:lle syksyllä 2016.

Olapconilla ensimmäiset vuodet olivat pitkälti historiatiedon analysointia, jota teimme paljon monelle toimialalle. Myöhemmin mukaan tulivat robotiikka ja koneäly. Oma mielenkiintoni siirtyi viimeisinä OlapConin vuosina sähköpuolen ennakoivaan analytiikkaan – mitä peruja myös idea eKaistasta on.
Ajatuksena oli alun perin auttaa energiayhtiöitä hyödyntämään ennakoivaa analytiikkaa sähköyhtiöiden päätöksenteon tukena, mutta pian huomasimme, että ne eivät ole vielä valmiita näin isoon muutokseen. Niinpä ajattelimme, että tuodaan sitten palvelu kuluttajille itse! Näin syntyi eKaista 😊

eKaistassa yhdistyvät oikeastaan kaikki, mitä olen tähän saakka tehnyt; mukana on sähköpuoli, asiakaspalvelu ja analytiikka, ja lisäksi saan tehdä pitkästä aikaa töitä kuluttajien parissa. Tietyllä tavalla tämä on paluu juurille, ja se tuntuu mukavalta.

eKaistassa olemme tehneet viiden vuoden suunnitelman. Erityisen tärkeää meille on, että pystymme palvelemaan asiakkaitamme laadukkaasti ja työllistämään ihmisiä. Eikä tämä ole vain sananhelinää, sillä tavoitteena on päästä hyvinkin nopeasti sille tasolle, millä Olapconin kanssa olin. Ensi vuoden lopulla meitä on toivon mukaan jo yli 15, kumppaneita unohtamatta.

SMA Groupin ohella olen pelifirma Rivergamesin toimitusjohtaja ja osakkaana myös muutamassa muussa firmassa. Olemme tavallaan myös perheyritys, sillä vaimoni ja poikani ovat mukana toiminnassa.
Töistä saan parhaiten ajatukset irti hirvikoiraa kouluttaen, jalkapalloa pelaten tai hevosen selässä metsissä vaeltaen.

Ollaan yhteydessä!

T. Mika