Onko tässä energiatodistustouhussa mitään järkeä?

Energiatodistus tuli heinäkuun alussa pakolliseksi kaikkiin taloihin. Nyt siis myös ennen vuotta 1980 rakennetuille taloille pitää hankkia energiatodistus, jos taloa meinataan myydä tai vuokrata.

Suomessa tämä EU-direktiivistä johtuva energiatodistus tehdään yleensä laskennallisen kulutuksen pohjalta ja sitä painotetaan vielä eri energiamuotojen kertoimilla. Lopputuloksena on melkoinen soppa, jossa on aineksia useammankin kokin työllistämiseen. Sopan reseptivihkokin on melkoinen pumaska ja hintaakin kertyy, kun kokeille pitää maksaa tehdystä työstä.

Kaiken lisäksi laskentatapa soveltuu erittäin huonosti vanhemmille omakotitaloille ja asiasta on käyty melkoisen kriittistä keskustelua. Kantaa on ottanut myös Omakotiliitto, jonka mielestä todistukset eivät ole toimivia.

Energiatodistuksen taustalla on halu hidastaa ilmastonmuutosta ja suojella sitä kautta luontoa. Se on ilman muuta kaikkien meidän tavoite. Todistuksen tekemisessä pelkällä laskentakaavalla ei ole kuitenkaan mitään järkeä. Varsinkaan, kun todellinen energiankulutus on helposti saatavilla.

eKaista-teknologialla energiankulutus on tarkasti tiedossa. Tällainen tieto olisi järkevää hyödyntää myös energiatodistuksen laadinnassa, eikä tehdä hommaa pelkän laskennallisen kaavan kautta. Varsinkin, kun kaava saattaa pahimmillaan tuottaa todelliseen kulutukseen verrattuna jopa kolminkertaisen energiankulutuksen.

eKaistalla omaa energiankulutustaan voi seurata erittäin tarkasti. Eikä pelkästään seurata, vaan siihen voi myös vaikuttaa. Ohjelmisto tekee sitä jo automaattisesti, mutta hommaa voit tehostaa vielä itsekin. Energiaa säästyy siis koko ajan.

Pelkkä laskennallinen energiatodistus on paperi, jolla ei ole ilmastonmuutoksen hidastamisen kanssa juuri mitään tekemistä. Todistuksen ostamiseen menevät rahat voisi käyttää ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta paljon hyödyllisempään.

Koska laki on kuitenkin laki ja sitä noudatetaan, tulemme jatkossa tarjoamaan eKaistan asiakkaille myös energiatodistuksen. Meiltä saat pelkän paperin lisäksi reaaliaikaisen tiedon kulutuksestasi ja mahdollisuuden vaikuttaa asiaan. Se jos mikä on ympäristöystävällistä.

Mika