Sähköyhtiöiden tapa toimia ei vastaa tätä päivää

Aiomme mullistaa sähkömarkkinat. Kuulostaako kovalta? Saakin kuulostaa, koska se todellakin on tavoitteemme.

Ajatus eKaistasta lähti siitä, että sähköyhtiöt hyödyntävät kuluttajien sähkönkulutuksesta kerättyä dataa todella huonosti – ei niiden ole tarvinnut, kun kauppa käy muutenkin.
Kuluttajan näkökulmasta tärkein kriteeri on huolettomuus eli se, että sähköä riittää. Laskun hetkellä kiroillaan hetki ja maksetaan se sitten pois – ja unohdetaan koko homma seuraavaan laskuun asti.

Meidän mielestämme sähköyhtiöiden tapa toimia ei vastaa tätä päivää. Hinnoittelu on juuri sitä kuuluisaa rakettitiedettä: siirtomaksu, energiamaksu, verot, kausisähkö, yösähkö jne. Harvassa kodissa oikeasti tiedetään, mikä on heille järkevin sähkösopimuksen muoto. Ja sähköyhtiöiden intresseissä ei ole asiakasta asiassa valistaa.

Verkko on pullollaan palveluita, jotka laskevat “edullisimman” tarjouksen. Edullisuus on kuitenkin häilyvä käsite, sillä esimerkiksi pörssisähkön hintoja ei pysty vertailemaan järkevästi. Lisäksi sopimuksentekohetken edullisuus perustuu usein pitkiin määräaikaisiin sopimuksiin, eikä kuluttaja välttämättä pysty tietämään, mikä sopimusajan todellinen kustannus tulee olemaan. Läpinäkyvyys sähkömarkkinoilla on kauttaaltaan heikkoa – ja puhelinluukuttajat kiittävät…

Siirtohinnat puolestaan ovat nousseet koko ajan – ja varsin rajusti ovatkin. Tästä aiheesta enemmän myöhemmin.

Tämän me haluamme eKaistan myötä muuttaa. Yksi lasku, yksi kuukausihinta, ei yllätyksiä – se ei ole mielestämme liikaa vaadittu, vaan päinvastoin näin sen olisi pitänyt aina olla. Sähköyhtiöt ovat hinnoittelunsa kanssa edelleen samalla tasolla kuin teleoperaattorit olivat 10 vuotta sitten.

Mikä tässä on meidän busineksemme? Se on se, että eKaistan älykkään teknologian ansiosta sähköä kuluu aiempaa vähemmän ja sitä kuluu vähemmän ennen kaikkea kalliiden, sähköverkkoa eniten kuormittavien tuntien aikana. Näin kertyvästä säästöstä eKaista kattaa omat kulunsa ja kuluttaja säästää edelleen. Kaikki voittavat – paitsi sähköyhtiö.

Tämä säästää myös ympäristöä; parhaassa tapauksessa eKaistan ansiosta saamme vähennettyä fossiilisten polttoaineiden käyttöä huomattavasti.

Tervetuloa mukaan!

Mika Hurskainen
Toimitusjohtaja