Sähköyhtiöt rahastavat sinulle kuuluvilla tiedoilla

Tiedätkö oman sähkönkulutuksesi esimerkiksi muutamalta viime vuodelta?

Niinpä, aika harva meistä tietää.

Kuukausittaisen kokonaiskulutuksen näkee kyllä sähkölaskuista, mutta tieto siitä, miten kulutus on jakautunut päivien tai tuntien tarkkuudella jää monesti pimentoon. Täysin turhaan.

Tuo tarkka useamman vuoden kulutushistoria on jo olemassa omalla sähköyhtiölläsi. He kyllä seuraavat elämääsi ja sähkönkulutustasi todella tarkasti. Sähköalan nykyisiin, omituisiin käytäntöihin kuuluu, että sinulla ei ole oikeutta saada tuota tietoa helposti käyttöösi – ellet siitä maksa.

Muilla toimialoilla omien tietojesi tarkastelu on mahdollista ja sitä tarjotaan sinulle ilmaiseksi. Puhelinlaskussasi on eritelty puhutut puhelut, lähetetyt viestit ja siirretty data hyvinkin tarkasti. Jopa meidän nettikäyttäytymisestämme tarkkaa tietoa keräävät Google ja Facebook tarjoavat kaiken historiatietosi, vaikka kyse on heidän liiketoimintansa kannalta elintärkeästä tiedosta. Koko historiapaketin saa ladattua koneelleen nappia painamalla – ilmaiseksi. Lain pakottamina sähköyhtiöt ovat rakentaneet erilaisia asiakasportaaleja, joiden kautta tietoja voi katsoa, mutta monesti tarkkoihin tietoihin pääsy ja niiden hakeminen on tehty hyvinkin vaikeaksi.

Sähköalalla tarkat kulutustietosi halutaan piilottaa. Miksiköhän?

Onko taustalla halu pitää meidät pimennossa mahdollisilta sähkönkulutuksen säästömahdollisuuksista?

Kulutuksen tarkalla seurannalla on mahdollista vaikuttaa siihen, miten paljon ja milloin sähköä kuluu. eKaistan toiminta perustuu juuri tämän tarkan kulutustiedon ja älykkään teknologian yhdistämiseen.

Olemme selvittäneet historiatietojen saatavuutta lakimiesten kanssa. Vaikka laki velvoittaa yhtiöt kertomaan asiakkaalle tai hänen valtuuttamalleen toimijalle kulutushistorian tiedot maksutta, on laissa kuitenkin porsaanreikä, joka mahdollistaa historiatiedosta laskuttamisen – sähköyhtiön omantunnon mukaan.

Useilla yhtiöillä se tarkoittaa, että historiatietojen automaattisesta lähettämisestä laskutetaan työtuntien mukaan. Yhden työtunnin hinta vaihtelee viidestäkympistä sataseen ja minimilaskutus on aina vähintään yhden työtunnin verran. Käytännössä automaattisen historiaraportin lähettämiseen tarvitaan sähköyhtiöltä kuitenkin vain yksi napin painallus. Maalaisjärjelläkin ajateltuna on selvää, että tähän kohtaan lakia tarvitaan muutos!

Koska eKaistan asiakkaille laatimat tarjoukset perustuvat osaltaan sähkönkulutuksen historiatietojen hyödyntämiseen, on meillä tässä myös oma lehmä ojassa. Toimintamme vaikeutuu, koska historiatietojen saaminen maksaa. Sähköyhtiöiden ahne toiminta jarruttaa vapaata kilpailua, kun uusia toimijoita ei lasketa mukaan vuosikymmenien ajan vakiintuneena pyörineeseen hiekkalaatikkoleikkiin.

Tämä historiatietojen hinnoittelu on yksi osoitus siitä, että sähkömarkkinoiden toimintaan tarvitaan uusia tuulia. Nyt on aika murtaa vanhat norsunluutornit ja tuoda sähköala uudelle vuosituhannelle, jossa asiakas ja hänen tarpeensa ovat ykkössijalla.

-Mika