Usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät listan ilmalämpöpumpuista usein kysytyt kysymykset

Perustiedot

1. Miten ilmalämpöpumppu toimii ja miksi se on energiatehokas?

Ilmalämpöpumppu toimii kuten jääkaappi. Se ottaa lämpöenergian talteen ulkoilmasta ja luovuttaa sen energiatehokkaasti sisäilmaan. Järjestelmässä kiertävä kylmäaine toimii lämpöenergian siirtäjänä paikasta toiseen.

2. Mitä minun pitää tietää ilmalämpöpumpun pääosista?

Ilmalämpöpumppu koostuu sisälle asennettavasta sisäyksiköstä ja ulos asennettavasta seinälle tai maatelineeseen asennettavasta ulkoyksiköstä. Näitä yhdistää kylmäaine- ja kondenssivesiputket sekä sähkökaapeli. Ilmalämpöpumppua ohjataan kaukosäätimellä.

3.Mikä tekee ilmalämpöpumpuista parempia kuin tavalliset lämmitysjärjestelmät?

Ilmalämpöpumpulla saat lämmitettyä huonetilan jopa yli viisi kertaa tehokkaammin kuin esimerkiksi suoralla sähkölämmityksellä. Ilmalämpöpumppu myös viilentää kesän helteillä. 

4.Sopiiko ilmalämpöpumppu kaikenlaisiin koteihin?

Kyllä sopii. Ilmalämpöpumppu myös kasvattaa kiinteistön arvoa.

Taloudellisuus ja säästöt

1.Kuinka paljon voin säästää käyttämällä ilmalämpöpumppua?

Riippuen kohteesta, säästöt sähkölaskussa voivat olla jopa 30-50 prosenttia!.

2.Kuinka nopeasti ilmalämpöpumpun investointi maksaa itsensä takaisin?

Tyypillinen takaisinmaksuaika ilmalämpöpumpun investoinnille on 3-5 vuotta

3.Onko ilmalämpöpumpuille saatavilla tukia tai avustuksia?

Voit saada kotitalousvähennyksen hankinnan työn osuudesta. Saat vähentää 40 % työn osuudesta. Kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa henkilöltä. Omavastuu on 100 euroa vuodessa.

4.Voiko ilmalämpöpumppu nostaa kotini arvo?

Kyllä. Monesti ilmalämpöpumppu nähdään kohdetta myytäessä kodin haluttavuutta lisäävänä tekijänä.

Tekninen tieto

1.Mitä yleisiä ongelmia voi esiintyä ilmalämpöpumpun kanssa ja kuinka ne ratkaistaan?

Yleisimmät ongelmat ilmalämpöpumpun kanssa liittyvät laitteen käyttöön. Laitteen mukana tulevasta käyttöohjeesta löytyvät monesti ratkaisu ongelmaan jos toiseenkin. Asennuspalvelu auttaa laitteen käyttöönotossa ja tukee jatkossa tarvittaessa.

2.Toimiiko ilmalämpöpumppu tehokkaasti kylmässä ilmastossa?

Pohjoisen olosuhteisiin suunnitelluilla ilmalämpöpumpuilla on kova pakkasen kesto. Tehokkaimmat mallit toimivat erinomaisella hyötysuhteella vielä yli -20 asteen pakkasessa ja lämmötuotto jatkuu aina -35 asteeseen asti.

3.Mitä tarkoittavat ilmalämpöpumpun tekninentermi SCOP?

SCOP -arvo (Kausitehokkuusluku) kuvaa ilmalämpöpumpun hyötysuhdetta. Arvo ilmaisee kuinka tehokkaasti sähköverkosta otettu sähköenergia muutetaan ilmalämpöpumpussa lämpöenergiaksi. Kun tavallisella sähköpatterilla hyötysuhde on yksi (1), se ilmalämpöpumpulla on jopa yli viisi (parhaimmissa ilmalämpöpumpuissa 5,3). Eli ilmalämpöpumppu on jopa viisi kertaa tehokkaampi kuin suora sähkölämmitys.

4.Miten ilmalämpöpumpun teho mitoitetaan kotiini?

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jokaista huoneen neliötä kohti tarvitaan 30 wattia lämmitystehoa. Vastaavasti viilennyksen osalta mitoitus tehdään tyypillisesti 40 watin mukaan. Mitoituksessa on kuitenkin otettava huomioon kohteen erityispiirteet (huonejärjestys, huoneen korkeus, talon energialuokitus, ilmaälämpöpumpun sijoitus jne). eKaistan myynti mitoittaa juuri sinun kohteeseesi sopivan pumpun monen vuoden kokemuksella ja ammattitaidolla.

Asennus ja huolto

1.Mitä minun pitää tietää ilmalämpöpumpun asennuksesta?

Ilmalämpöpumppu asennetaan sisällä tyypillisesti ilmankierron kannalta avaraan tilaan esimerkiksi olohuoneeseen. Paras sijoituspaikka sisäyksikölle on huoneessa oleva ulkoseinä, jolloin sisä- ja ulkoyksikön väliset putkivedot voidaan viedä suoraan sisäyksikön takaa ulos. Ulkoyksikölle paras asennuspaikka on esimerkiksi talon pääty, parveke tai terassikatos. Myös sivuseinälle asennus onnistuu, jos pidetään huoli, että lumet eivät talvella pääse tippumaan ulkoyksikön päälle. Ilmalämpöpumpun myyjä neuvoo asennuspaikan valinnassa. Itse asennuksen hoitaa valtuutettu asentaja ammattitaidolla, jolloin sinulle jää lähinnä sivustaseuraajan rooli.

2.Tarvitaanko erityisiä lupia ilmalämpöpumpun asentamiseen?

Kyllä. Ilmalämpöpumpun asennus on luvanvaraista. Asennusliikkeen täytyy olla listattuna Tukesin rekisterissä kylmälaiteliikkeeksi ja tästä on oltava todistus. Koska ilmalämpöpumput sisältävät vaarallisiksi luokiteltuja kylmäaineita ja asentajalla on oltava myös Tukesin myöntämä kylmäalan asentajan pätevyys. Lisäksi asennuksessa tarvitaan myös sähkökytkentöjä varten luvat, joita Tukes valvoo.

3.Kuinka usein ja miten ilmalämpöpumppua tulisi huoltaa?

Ilmalämpöpumpun käyttäjän tulee puhdistaa sisäyksiköstä löytyvät ilmansuodattimet noin kahden (2) kuukauden välein, kesällä mieluummin useammin. Ulkoyksikön osalta käyttäjän tulee varmistaa talvella, että laitteen alle kertynyt kondenssivesi ei pääse muodostamaan jääpatsasta ulkoyksikön pohjaan asti. Muilta osin laitteen huolto kannattaa tehdä ammattilaisen toimesta n kahden (2) vuoden välein. Merkkihuollossa laitteen kennostot puhdistetaan ja desifioidaan, kylmäaineiden paineet tarkistetaan ja sähkökytkennät tarkistetaan. Säännöllinen huolto jatkaa laitteen elinkaarta merkittävästi.

4.Voinko itse asentaa ilmalämpöpumppuni?

Et voi asentaa ilmalämpöpumppua itse, ellei sinulla ole kylmäalan asentajan pätevyyttä. Ilmalämpöpumppu kannattaakin ostaa asennettuna kylmälaiteliikkeeksi rekisteröidystä (Tukes -rekisteri) liikkeestä.